Op donderdag 23 maart 2017 organiseerde IDEA (International Institute for Democracy and Electoral Assistance) een rondetafelconferentie onder de titel "Towards constructive citizenship through integration, civic education and intergenerational dialogue". Ook de Canadese Ambassade voor de Europese Unie, het European Institute of Peace en het European Institute for Asian Studies zetten mee hun schouders onder de organisatie van deze conferentie.
De bedoeling was om mensen uit het jeugdwerk, het onderwijs, het beleid en het werkveld samen te brengen om te brainstormen rond burgerschap, integratie en preventie van radicalisering. Vanuit deze uitwisseling en interactie kan er dan een nota opgemaakt worden met beleidsaanbevelingen om effectieve en efficiënte pilootprojecten rond burgerschapsontwikkeling op te zetten.
Na een openingswoord door Dhr. Costello (Canadees Ambassadeur bij de Europese Unie) en enkele uiteenzettingen en getuigenissen van diverse actoren, werd het rondetafelgesprek gevoerd.
Vanuit het onderwijsveld in Molenbeek waren er 3 vertegenwoordigers:
- Mevr. Martine Van Lier, coordinator van het Gemeentelijke Onderwijs
- Mevr. Evi Frans, Brede School-coordinator Nieuw-Molenbeek
- Dhr. Lieven Lemmens, directeur Sint-Karelinstituut
Zij vroegen aandacht voor enkele nijpende problemen die de opdracht van scholen in westelijk Brussel bemoeilijken.
Mevrouw Van Lier getuigde over het nijpende leerkrachtentekort. Het is een voortdurende bekommernis van scholen en directies in westelijk Brussel, terwijl we net daar krachtige mensen nodig hebben die voor structuur en continuiteit kunnen zorgen.
Lieven Lemmens benadrukte het belang van de interactie en coordinatie tussen onderwijs en de andere jeugdspelers in de gemeente. Door een kwalitatief netwerk rond kinderen te bouwen vanaf jonge leeftijd, voorkom je dat ze later vervallen in spijbelgedrag, schooluitval of radicalisering. Preventie kan wat dat betreft niet vroeg genoeg starten. Veel projecten spitsen zich toe op jongeren uit secundaire scholen, terwijl dit vaak impliceert dat je moet "ingrijpen" in plaats van "voorkomen". Hij drukte hierbij zijn waardering uit voor het werk van Brede School Molenbeek.
Hij deelde ook zijn bezorgdheid over de doorgroeikansen van Molenbeekse jongeren naar het werkveld. Vele Molenbeekse kinderen, zeker in het Nederlandstalige onderwijs, spreken op jonge leeftijd reeds 3 tot 4 talen. Toch slagen zij er vaak niet in om deze veeltaligheid uit te buiten op het moment dat naar werk zoeken. Dit ondanks de nabijheid van de luchthaven, Europese instellingen en vele multinationals. Hij riep op om dit in vraag te stellen en te bekijken welke drempels maken dat deze talenten (vaak) niet kunnen worden ontgind of ingezet.
Een andere Molenbeekse spreker was Dhr. Aziz Mimoun (Sociaal werker en oprichter van MolemZap, die wil inzetten op een positief mediaverhaal voor en door jongeren).
Mevr. Delphine Michel van het European Institute of Peace stelde de resultaten voor van bevragingen onder inwoners van Molenbeek, voornamelijk uit het historisch centrum en de maritiemwijk.
Het was een rijke uitwisseling die nu zal omgezet worden in een nota met beleidsaanbevelingen. Deze zullen binnenkort voorgesteld worden aan Mevr. Crevits, de minister van Onderwijs, en andere beleidsmakers.

ML
|